Monday, November 10, 2008

Menulis tentang Mencari Melayu..sebuah naskah skrip

gambar di atas ketika DOP:Saiful Zul-Arief merakamkan filem pendek
Kopitiam Kurang Manis
gambar ni diambil oleh still photo the making of oleh Baizura Zainol(copyright control)

Sedang aku rancak update status dalam facebook menyatakan; mencari Melayu..adakah aku keturunan Melayu, sedangkan bapa Siam mak Jawa...hmm, ada seorang sahabat lama ku yang bagus dari sudut pemikiran dan permainan COUNTER STRIKE, Haf Dzi Sofi, beliau mengomen je aku punye status tentang tersebut. Banyak idea tercetus dari komen itu lalu aku tergerak hati membikin skrip Dokudrama filem.

Ya, aku semalam tak tidur memikirkan bagaimana cerita ini bermula, yang nyata adalah aku akan bercerita dari sudut all its about my family, religion, cultural, mentality of Malay dan sebagainye..

Mungkin ini sebuah skrip yang serius bakal aku menulis dan aku selitkan unsur parody (sindiran) agar cerita ini tidak menjadi satu isu yang hangat selain daripada HOT FM...

Permulaan babak, sebuah janin sedang bergerak dalam fetus ibu.

Perakhiran babak, watak utama dalam janin tersebut kembali pada ibunya setelah bersalah pelbagai sudut..

MUNGKIN...

Satu permulaan aku bermulanya menulis skrip Tajuk yang belum confirm lagi : MENCARI MELAYU...

yang benar dan ikhlas,
integriti amalan kita,
mesra, cepat dan kadang-kadang betul,

azri
www.azriabuhassan.blogspot.com

4 comments:

semut kecil said...

kawan ko tu lizard ek????

marinamirana said...

aku pun tak pasti status aku hahaha melayu ke? islam ke? mak aku boyan, papa aku jawa, atok aku pure come from indonesia...melayu kah aku...

BiArkan Aku Ke LaUt said...

hehe...ctik penulisan hang...caya ar bro

azri said...

biar penulisan cantik.. jgn orangnya cantik..susah nanti jadi rebutan..